19 Mayıs 2011 Perşembe

Bozcada'ya tebrikler! Darısı tüm il ve ilçelerin başına...

Henüz bu kadar meşhur değildi, ya da yeni duyulmaya başlamıştı... Benim ısrarlarım sonucu eşimle Bozcaada'ya gitmiştik. Hatta vapura bindiğimizde burası gerçekten "Boz", bakalım ne ile karşılaşacağız demiştik :) Ve dışardan görünenin aksine içi öylesine dolu öylesine sıcaktı ki... Harika yemekler yiyip, rüzgarla deniz kokusunu içimize çekerek çok güzel dostluklar edinerek dönmüştük. Sonrasında da çok fazla adını duyar olmuştuk. Hep kalabalık, hep yer yoktu pansiyonlarda...Bu haberlere bir yandan da içim burkuluyordu çünkü bir yer duyuluyor ve özensiz halkımız her gittiği yeri bir çöplüğe dönüştürüyor; güzellikler kayboluyor.  
Bozcaada Belediyesi'nin 5 Haziran'dan itibaren çevre için en büyük tehlikelerden olan naylon poşetlerin** kullanılması yasakladığını duyunca, "sonunda doğru bir adım!" dedim. Keşke doğa bu kadar zarar görmeden bu projeler yapılsaydı diye içimden geçirsem de çok sevindim. 
Uygulamanın amacına ulaşması için belediye tarafından her eve bez torbalar ve fileler dağıtılacakmış. Örnek projeyi gönülden tebrik ediyor, ülkemizde başta tatil yöreleri olmak üzere tüm ilçelere yayılmasını diliyorum. 
Doğayı bizim neslimiz kirletti ve gelecek nesillerin sağlıklı şekilde yaşamasını istiyorsak, bizim temizlememiz gerekiyor.







Hamilelik ve bebek araya girince de uzun zamandır Bozcaada'ya gidemedik. Bu yıl tekrar gitmek istiyoruz. Umarım hem bizim için hem de doğa için hayaller gerçek olur. 



**Naylon poşetin zararları

* Bir poşet karada en az 800 yılda, denizde ise en az 400 yılda yok oluyor.
* Her yıl ortalama 100 bin kuş poşetler yüzünden ölürken birçok balina ve deniz kaplumbağasının akıbeti de aynı oluyor.
* Toprağa karışarak toprağı zehirliyor, bitkileri öldürüyor, çöplerde oluşan metan gazı ile birlikte meydana gelen düşük ısılı yanmalar sonucu havayı kirletiyor, güneş gördüğü zaman insan ve çevre sağlığı için son derece tehlikeli olan kimyasalları soluduğumuz havaya salıyor.
* Plastik poşetlerden dünya çapında dakikada 1 milyon, yılda yaklaşık 1 trilyon adet üretiliyor. Her yıl bu kadar plastik poşetin doğaya "kazandırılması" poşetlerin hükümdarlığının belki de dünyada insanlar yok olduktan sonra bile devam edeceği anlamına geliyor.
* Poşetlerin sadece yüzde 1'inin geri dönüşümü oluyor. Yüzde 99'u ise doğada yüzyıllarca kalıyor. (EKN)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder